Za pristup internetu 654 milijuna kuna

Bez autora
Mar 09 2011

Hrvatska bi do ljeta ove godine trebala dobiti Strategiju razvoja širokopojasnog pristupa internetu do 2014. te, u sklopu usklađivanja s EU-om, provesti izmjene i dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama. Ta strategija se temelji na preporukama Digitalne agende za Europu, strateškog okvira EU-a za poticanje razvoja i iskorištavanje potencijala telekomunikacijskih tehnologija za razvoj gospodarstva i povećanje kvalitete života građana. Strategija predviđa da bi do 2013. fiksni pristup širokopojasnom internetu trebao biti dostupan za 75 posto građana Hrvatske. Uključujući i mobilni pristup, taj bi postotak trebao iznositi 90 posto. Za ostvarivanje tog cilja, što znači oko milijun fiksnih priključaka, u telekomunikacijsku infrastrukturu planira uložiće se oko 654 milijuna kuna.

Za pristup internetu 654 milijuna kunaHrvatska bi do ljeta ove godine trebala dobiti Strategiju razvoja širokopojasnog pristupa internetu do 2014. te, u sklopu usklađivanja s EU-om, provesti izmjene i dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama, kazao je u utorak Danijel Mileta, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na Sedmoj SEE Telekom Areni.

Mileta je dodao da se ta strategija temelji na preporukama Digitalne agende za Europu, strateškog okvira EU-a za poticanje razvoja i iskorištavanje potencijala telekomunikacijskih tehnologija za razvoj gospodarstva i povećanje kvalitete života građana.

Strategija predviđa da bi do 2013. fiksni pristup širokopojasnom internetu trebao biti dostupan za 75 posto građana Hrvatske. »Uključujući i mobilni pristup, taj bi postotak trebao iznositi 90 posto«, naglasio je Mileta i dodao da se za ostvarivanje tog cilja, što znači oko milijun fiksnih priključaka, u telekomunikacijsku infrastrukturu planira uložiti oko 654 milijuna kuna.

Nives Sandri, članica Uprave Nokia Siemens Networksa, kazala je da se komunikacijsko okruženje brzo mijenja, a jedan od glavnih izazova koji se nalaze pred operaterima je razvoj infrastrukture kako bi se zadovoljili zahtjevi za sve većim prometom.

Maja Mandić, direktorica Odjela za korporativne regulatorne poslove T-HT-a, kazala je da je T-HT spreman na daljnja ulaganja u telekomunikacijsku infrastrukturu, posebno što se tiče gradnje optičke mreže. No, kako se čulo, tržišni regulator mora stvoriti poticajni ulagački okvir za operatere. Alternativni operateri su u pet godina u u infrastrukturu uložili pola milijarde eura, istaknuo je Željko Lukač iz Metroneta. Direktor regulatornih poslova Tele 2 Dubravko Horvatić upozorio je na neodrživost sadašnjeg modela poslovanja i predložio model prema kojem bi različiti operateri zajedno gradili i koristili infrastrukturu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik